ŠKODA AUTO sasniedz rekordu

21. března 2019
ŠKODA AUTO sasniedz piegāžu skaita un pārdošanas ieņēmumu gada rekordu 2018. gadā

Ar 1 253 700 piegādātām automašīnām 2018. gadā ŠKODA AUTO uzstāda kārtējo rekordu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, auto ražotājs palielinājis savu piegāžu skaitu pasaulē par 4,4%. Arī pārdošanas ieņēmumi palielinājušies par 4,4%, salīdzinot ar pagājušo gadu, un sasniedza labāko rezultātu uzņēmuma vēsturē ar 17,3 miljardiem eiro (2017: 16,6 miljardi eiro). Neskatoties uz izaicinājumiem, 1,4 miljardu eiro operatīvā peļņa (2017: 1,6 miljardi eiro) un 8,0% pārdošanas peļņa (ROS) saglabāja augstu līmeni 2018. gadā. Turklāt investīciju atdeves rādītājs (ROI) 26,3% bija arī viens no augstākajiem konkurentu vidū. 2018. gadā ŠKODA AUTO veica lielas investīcijas uzņēmuma nākotnē, palielinot investīcijas pamatlīdzekļos par vairāk nekā 22%. Šie līdzekļi tika izmantoti jaunu produktu, spēka agregātu un akumulatoru tehnoloģiju izstrādē, kā arī ražotņu attīstībā. ŠKODA AUTO investēja vairāk nekā 500 miljonus eiro tieši ražotnēs un filiālēs Čehijā. Ieguldījumi izpētē un attīstībā palielinājušies par 46,8%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

ŠKODA AUTO Vadītājs Bernhards Maiers uzsver: “ŠKODA AUTO panākumus 2018. fiskālajā gadā nodrošina spēcīgs komandas darbs. Vēlot izteikt sirsnīgu pateicību visiem ŠKODA darbiniekiem. Ar 1 253 700 piegādēm visā pasaulē 2018. gadā esam uzstādījuši vēl vienu rekordu. Mūsu produktu kampaņa ir pierādījusi savu efektivitāti; patērētāji ļoti labi uzņēmuši mūsu modeļus. Tajā pašā laikā 2018. bija ievērojamu pārmaiņu gads ŠKODA. Mēs uzņēmāmies atbildību par atsevišķiem uzdevumiem Volkswagen Group sistēmā: Indijas un Krievijas reģionālā pārvaldība, Passat modeļu saimes izstrāde un ražošana rūpnīcā Kvasinos, un ražošanas kapacitātes paplašināšana multizīmolu ražotnē. Pāreja uz jauno WLTP ciklu un tirgus nesaskaņas starp ASV un Ķīnu izraisījušas nenoteiktību un piesardzību atsevišķos tirgos. Negatīvā valūtas kursu ietekme, kā arī darbinieku atalgojuma palielinājums un lielie tiešie izdevumi nākotnes attīstībā arī atspoguļojušies finanšu rezultātos. Mēs aktīvi pretdarbojāmies šiem izaicinājumiem ar visaptverošu aktivitāšu programmu un turpinām sistemātiski ieturēt šo kursu, jo 2019. gads arī būs izaicinājumu pilns. Neskatoties uz sarežģītiem ekonomiskajiem apstākļiem visā pasaulē, auto nozares pārmaiņu process uzņem apgriezienus un ietekmē arī ŠKODA. Savā stratēģijā 2025. gadam esam uzstādījuši pareizos mērķus. Tiešās izmaksas tuvākajos gados nodrošinās ilgtermiņa nākotni mūsu uzņēmumam un Čehijai kā auto nozares reģionam.”

ŠKODA AUTO Finanšu Direktors Klauss Dīters Šīrmanns uzsver: “Pateicoties mūsu aktīvajai cenu un pārdošanas pārvaldībai, kā arī konsekventai izmaksu vadībai, ŠKODA AUTO ir veiksmīgs un ilgtspējīgi pelnošs uzņēmums pat nemierīgos ūdeņos. 2019. gadā mēs sagaidām vēl spēcīgāku pretvēju, īpaši dažos galvenajos tirgos. Lai pretotos šai negatīvajai ietekmei aktīvi un tieši, 2018. gadā ŠKODA izveidoja aktivitāšu programmu, kas šobrīd tiek pilnībā piemērota, nodrošinās 500 miljonu eiro ietaupījumu ik gadu, sākot no 2020. gada. Tajā pašā laikā mēs tupināsim elektrificēt mūsu modeļu klāstu, investēt jaunos mobilitātes risinājumos un internacionalizēt mūsu uzņēmumu. Tādā veidā mēs gatavojam ŠKODA nākotnei.”

ŠKODA AUTO attīstās un ievieš jaunus produktus un modeļu sērijas. Šī iemesla dēļ auto ražotājs 2018. gadā ir veicis tiešās investīcijas Čehijas ražotnēs, piemēram, uzbūvējot jaunu rūpnīcu galvenās mītnes pilsētā Mlada Boleslavā, kā arī izveidojis vairākus jaudīgus datu centrus. Zīmols atklājis arī visaptverošāko investīciju programmu uzņēmuma vēsturē. Nākamajos četros gados tikai e-mobilitātes un jaunu mobilitātes pakalpojumu attīstībā tiks investēti 2 miljardi eiro. Ar elektriskās mobilitātes atklāšanu 2019. gads iezīmē svarīgu pavērsienu uzņēmuma 124 gadu garajā vēsturē. Līdz 2022. gada beigām automašīnu ražotājs būs atklājis vairāk nekā 30 jaunus modeļus, vairāk nekā desmit no kuriem būs daļēji vai pilnībā elektriski.

Jaunākās Ziņas